ağız yaraları |
GEREKLİ MALZEMELER :
* Ahududu yaprağı,
* Söğüt yaprağı,
* Yulaf unu,
* Gelincik,
* Haşhaş tohumu,
* Sanginer kökü,
* Susam yağı,
* Sirke
KÜRLERİN HAZIRLANIŞ ŞEKİLLERİ :
* Ahududu ve söğüt yaprakları, birlikte sert bir zeminde dövülerek ezilir. Ezilen karışıma, merhem kıvamına gelinceye kadar yulaf unu karıştırılarak sirke ile yoğrulur. Hazırlanan merhem, susam yağı ile yumuşatılarak yemeklerden sonra ağzın yaralı olan kısmına sürlülür.
* Taze olarak toplanmış, gelincik yaprakları ve tomurcukları, haşhaş tohumlan ile birlikte havanda dövülerek ezilir. Ezilen karışıma, pomad kıvamına gelinceye kadar yulaf unu karıştırılarak sirke ile yoğrulur. Hazırlanan pomad, susam yağı ile yumuşatılarak yemeklerden sonra yaraların üzerine sürülür.
* Sanginer kökü, gelincik tomurcukları ile birlikte sert bir zeminde dövülerek ezilir. Ezilen karışım, yirmi dakika süreyle sirkeli suda kaynatılır. Sıkılarak elde edilen posaya yulaf unu karıştırılarak, merhem kıvamına gelinceye kadar yoğrulur. Hazırlanan merhem, ağızdaki yaralı bölgelere sürülür.
0 Yorum var:
Yorum Gönder