Salı, Haziran 5

Göz yaşartan bahar kör ediyor


Polenlerin yağmur gibi yağdığı şu günlerde gözlerde ortaya çıkan hassasiyete dikkat çeken uzmanlar, tedavi edilmeyen göz alerjisinin görme kaybına bile neden olacağını belirtiyor

Polenlerin yağmur gibi yağdığı şu günlerde gözlerde ortaya çıkan hassasiyete dikkat çeken uzmanlar, tedavi edilmeyen göz alerjisinin görme kaybına bile neden olacağını belirtiyor.


Mevsimsel hastalıklar arasında başı çeken göz alerjileri, pek çok kişiyi ağlatıyor! Öyle ki, polenlerle birlikte gözlerinde kaşıntı, sulanma ve kızarıklık yaşayanlar, bunun kısa sürede geçeceğini düşünüyor. Oysa bu sıradan gibi görünen şikayetler, çeşitli etkenlerle birlikte görme bozukluklarına, hatta görme kaybına yol açıyor.

HER YAŞTA GÖRÜLEBİLİR
Göz alerjileri tek başına görülebileceği gibi, sadece burunla ilgili belirtilere de eşlik edebiliyor. Burun akıntısı, burun kaşıntısı, burunda kan birikimi ve baş ağrısı gibi şikayetlere ek olarak göz şikayetleri de sıklıkla görülüyor. Her yaş grubundan insanın etkilendiği göz alerjilerinde kaşıntı ve sulanmaya, ışık ile güneşe karşı aşırı hassasiyet de eşlik ediyor. Kesinlikle gözlerin kaşınmaması gerektiğini söyleyen Op.Dr. Enver Çiçekdağı, "Kaşınma nedeni ile gözün sürekli ellerle ovalanması, alerjik duruma ikincil olarak başka enfeksiyonların eklenmesine neden oluyor ve tablo ağırlaşıyor" diyor.

İLTAHİBİK DURUMLAR
Mevsimsel alerjilerin en büyük sebebinin çiçek polenleri olduğunu belirten İstanbul Göz Hastanesi doktorlarından Dr. Çiçekdağı, gözde kaşınma, kızarıklık ve reaksiyona bağlı damar genişlemesi olduğunu belirtiyor. Bu sebeple de şiddetli yanma, ışığa bakamama, yabancı cisim hissi ve bulanık görme meydana geliyor. Kapak içlerinde alerjiye bağlı oluşan kabarık lezyonlar ise gözün sağlam kornea tabakasına baskı yaparak astigmat ve görme bozukluğuna yol açıyor. Havada uçuşan polenler, kimyasallar alerjik reaksiyona neden olan bir dizi olayı başlatıyor. Tüm bunların sonunda dokularda iltihabi rahatsızlık ve ödem meydana geliyor. Bu durum gözde şişme, kızarıklık, aşırı kaşıntı hissi ve sulanmaya neden oluyor. Erken teşhis durumunda çoğunlukla lokal uygulanan damla ve pomatlar yeterli olurken, tedavi edilmediğinde tehlikeli sonuçlar doğuruyor.

KORNEADA YARA OLUŞUYOR
İlerlemiş aşamada göz kapaklarında düşme ve kısılmalar ile yapışkan sıvı akıntısı meydana geliyor. Daha da ileri aşamada ise kornea tabakasında önce noktasal yaralar (punktat epitelyopati) daha sonra büyük yaralar (makroerozyonlar) oluşuyor. Uygun tedavi yapılmadığında ise görme kaybı dahi yaşanabiliyor.

Erken teşhis çok önemli

GÖZ alerjisinin tedavisinde soğuk kompres, lokal ve oral antialerjik ilaçlar uygulandığını söyleyen Op.Dr. Enver Çiçekdağı, UV filtreli güneş gözlükleri kullanılmasının da yararlı olacağını belirtti. Dr. Çiçekdağı, "En önemlisi şikayetler başlar başlamaz göz hekimine müracaat edilerek erken teşhis ve tedavilerden yararlanılmasıdır" dedi.


Evde neler yapabilirsiniz?

* HAVALANDIRMA yerine klima kullanın. Klima, filtreli olma özelliğinden dolayı öneriliyor.

* Mutlaka güneş gözlüğü kullanınız. Güneş gözlüğü, göze toz kaçmasını önleyebileceği gibi güneşin zararlı etkilerinden de korur. Şiddetli bir alerjik durumunuz varsa kenarları yüze doğru kapanan gözlükleri tercih edin.

* Gözünüzü elinizle kaşıyıp, ovuşturmayın. Eller kimi zaman en temiz kimi zaman ise en kirli parçamızdır.

* Yatak odanızda toz çekmeyen kumaştan yapılmış, sık yıkamaya müsait örtü ve nevresimler kullanmayı tercih edin.

* Islak bezle toz alın.

* Eğer hayvan besliyorsanız evinizi her gün bir kez süpürün.

* Ellerinizi ve yüzünüzü sık sık yıkamayı unutmayın.

0 Yorum var:

Yorum Gönder