Cumartesi, Aralık 22

İdrar Yolları Enfeksiyonları ve İdrar da Yanma Sebebi nedir?

İdrar yolları enfeksiyonu iki kısımdan meydana gelmektedir. Birincisi böbreklerin iltihap kaparak enfeksiyona sebep olmasıyla, ikincisi ise mesane adı verilen bölgenin iltihap kaparak enfeksiyona neden olmasıyla karşımıza çıkmaktadır. Burada bilgi sahibi olmanız gereken terimler; böbrek iltihabı “pyelonefrit” ve mesane iltihabı “sistit” olarak tıp alanında kullanılan isimler olmaktadır.


İdrar yolları enfeksiyonu
İdrar yollarında görülen enfeksiyonlarında genellikle mesane iltihabı, böbrek iltihabına göre oldukça fazla olmaktadır. Fakat böbrek iltihabı, mesane iltihabına göre daha zarar verici boyutlara kolaylıkla ulaşabilmektedir. İdrar yolları enfeksiyonlarına neden olan temel etkenler bakteriler olmaktadır ve bu bakteriler idrarın dışarıya atılmasını sağlayan kanaldan içeri girebilmektedir. Bu bakterilerin oluşmasına vesile olan nedenler ise banyo veya duş yaparken kullanılan şampuan, sabun vb. kozmetik ürünlerin içindeki kimyasal bileşiklerinden dolayı temizleme işlemi yapılırken idrar yapılan kanaldan içeriye girmesinden kaynaklanmaktadır. Fakat diğer bir etken ise insan davranışıdır ki bu da idrar geldiğinde tutmaya çalışmadır. İdrarınız geldiğinde hemen yapmak yerine tutmayı ve beklemeyi tercih ederseniz, bu hastalığa yakalanmanıza tetikleyici rol üstlendiğinizi işaret etmektedir.

İdrar yolları enfeksiyonlarının oluşumundaki belirtiler ise şu şekilde açıklanmaktadır; idrar yapma sırasında yanma oluşumuyla ortaya çıkan ağrılar, idrar yapma sıklığınızdaki artışlar, hemen idrar yapma isteği veya bu isteğin gelmesi, kasık bölgelerindeki ağrılar, idrar kaçırma gibi ciddi rahatsızlıklar ve kanamalı idrar gibi nedenler olarak ifade edilmektedir. Eğer ki yukarıda belirtilen bu durumlardan bir tanesiyle bile karşılaşırsanız, hemen doktorunuza başvurmalısınız. Aksi takdirde böbrek rahatsızlığına kadar bu enfeksiyonların gitme ihtimalinin olduğunu katiyen unutmayınız.

0 Yorum var:

Yorum Gönder