Cumartesi, Temmuz 7

Yunanistan'dan harita terbiyesizliği



...Yunan Genelkurmay Başkanlığı tarafından düzenlenen seminerinde Türkiye’yi bölünmüş şekilde gösteren harita açılması Atina Askeri Ateşimizi çileden çıkardı.


Yunan Genelkurmay Başkanlığı tarafından 3 ila 7 Temmuz tarihleri arasında Atina’da kriz yönetim semineri adı altında bir toplantı düzenlendi. Toplantının açılışını Yunanistan Genelkurmay Başkanı ile Yunanistan Savunma Bakanı yaptı.

Toplantıda katılımcılardan Prof. Mazis, daha önce ABD ve NATO savunma kolejinde kullanılan Türkiye’nin doğusunu Kürdistan olarak gösteren bir harita açarak Türkiye ile ilgili yorumlarda bulundu.

Bunun üzerine toplantıyı izleyen Türkiye’nin Atina Askeri Ateşesi Kurmay Albay Atilla Şirin söz alarak haritaya sert tepki gösterdi. haber7

Mazis’in konuşmasının da haritanın da gerçekleri yansıtmadığını dile getiren Kurmay Albay Şirin, Yunanistan genelkurmayının düzenlediği bir toplantıda böyle bir haritanın kullanılmasından büyük üzüntü duyduğunu söyleyerek toplantı salonunu terk etti.

Olay hemen Türkiye’nin Atina Büyükelçiliği kanalıyla Türk dışişlerine de iletildi.

Dışişleri Bakanlığı’nın da Yunan Dışişleri nezdinde gerekli girişimleri başlattığı öğrenildi. haber7

Bu arada Türkiye’yi bölünmüş gösteren haritayla sunum yapan Prof. Mazis’in mensubu olduğu kuruluşun, Yunan genelkurmayının desteğinde çalışan “Savunma Analiz Enstitüsü” isimli kuruluş olduğu ve Yunanistan Savunma Bakanlığı tarafından da finanse edildiği öğrenildi.

KARAMANLİS: TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİN İYİLEŞMESİNİ İSTİYORUZ

Bu arada Yunanistan Başbakanı Kostas Karamanlis, “Türkiye ile ilişkilerin uluslararası hukuk ve sözleşmeler temelinde iyileşmesini ve tamamen düzelmesini arzu ettiğini” söyledi.

Karamanlis, iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi’nin (YDP) bugün Atina’da başlayan 7. Olağan Kongresi’nin açılışında yaptığı konuşmada, Türk-Yunan ilişkileriyle Kıbrıs konusuna da değindi.

Yunanistan’ın, tüm bölgenin barış ve istikrar bölgesi olmasını istediğini belirten Karamanlis, “bu çerçevede Türkiye ile iyi ilişkiler arzu ettiğini” söyledi.

Karamanlis, “Türkiye ile ilişkilerimizin uluslararası hukuk ve sözleşmeler temelinde iyileşmesini ve tamamen düzelmesini istiyoruz. Bölge haklarının hepsinin refaha kavuşmasını istiyoruz. Hiç kimse gücünü silahlanmaya ve tartışmalara harcamasın. Çağın büyük beklentilerine karşı güçlerimizi birleştirelim. Fırsatları birlikte değerlendirelim” diye konuştu.

Kıbrıs konusuna değinen Karamanlis, Yunanistan’ın Ada’daki sorunun çözümü için çaba gösterdiğini söyledi. haber7

Karamanlis, “ Atina’nın amacı işgalin sona ermesi ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin BM Güvenlik Konseyi kararları ve AB müktesebatı temelinde yeniden birleşmesidir” dedi.

Hükümetin, “Milli meseleleri yüreklilikle savunduğunu” ve “bazı konularda geri adım atmasının mümkün olmadığını” belirten Karamanlis, “Uluslararası sahnede her kes bilmelidir ki, geri tek bir adım bile atmayacağımız bazı konular vardır. Barış ile halkların gururu yan yanadır” şeklinde konuştu.

0 Yorum var:

Yorum Gönder