Çarşamba, Haziran 13

Kolay ve Bedava Site Yapımı

Bilgisayar kullanıcılarının site kurmak denildiğinde aklına hemen karmaşık, çözümlemesi zor ve uzun zaman alan HTML dili ile site kurmak geliyor. Ancak HTML uzmanlık gerektiren, hatta lisans eğitimine konu olabilecek kadar zor bir dildir. Diğer bir site tasarlama dili de PHP'dir. PHP de HTML gibi kodlamaya dayalı bir site tasarım yöntemidir. Ancak bu dilde HTML ile aynı zorlukları içeriyor.
Artık günümüzde site yapmak için hazır portallar kullanılmaktadır. Bu kullanıcı dostu portallar sayesinde kullanıcı bir konrol paneli sayesinde sitesinde istediği değişiklikleri yapabilmekte, sitesini özelleştirebilmektedir. Bu portalların başında Joomla ve PHP-Nuke gelmektedir.

Bir site yapabilmek için 3 şart gereklidir.

1-) Sitenizin içeriğini yükleyeceğiniz bir host
2-) Hosta yüklenip, kurulacak bir site içeriği
3-) Bir domain adı

Hostlar belli bir ücret karşılığında size web-tabanlı ve ftp imkanlı sabit disk alanı sağlayan şirketlerdir. Ancak son zamanlarda bedava hostlar da kendini göstermekte ve çoğu ücretli hosttan daha iyi hizmet sağlamaktadırlar. Bu bedava hosting sağlayan şirketlerin gelir kaynağı reklamlardır. Bunlar içinde en dikkat çeken host şirketi www.110mb.com adresiyle hizmet vermektedir. Bu host şirketinin verdiği hizmetler arasında sizin için hazır portalı otomatik olarak kurma özelliği de yer almaktadır. 110MB.com a üye olu login olduktan sonra site sizi kontrol paneline yönlendirecektir. Bu menüden Create/Delete MYSQL Database bölümüne giriyoruz ve boşlukları dolduruyoruz. Bu noktada Username ve Password'u yazdıktan sonra Create User, Database Name i belirledikten sonra Create Database i tıklıyorsunuz. Bunları bir yere not edin. Daha sonra Kontrol Panelinden 1-Click İnstallation bölümüne girdiğimizde hazır portalların bir listesi karşınıza çıkıyor. Bu noktada host şirketi bizim için yukarıda belirttiğim 2. aşamayı bizim için kendisi gerçekleştirmeyi vaad ediyor. Bu bölümden istediğiniz portal çeşidini seçebilirsiniz ama içlerinde bazıları sadece forum kurmak için kullanılabilir. Bence bu portallardan en iyisi ve tanınanı Joomla'dır. Joomla'yı seçtikten sonra aşağıda Install Selected Application In yazısının yanındaki boş bölüme / yazarak Install Now a tıklıyoruz. ve kuruluma devam ediyorsunuz, 4. Aşamada database name ve username bölümüne yukarıda kayıt ettirdiğiniz bilgileri girin. Host bölümüne ise localhost yazın ve ilerleyin. Son aşamada Joomla bizden güvenliğimiz için İnstallation Klasörünü silmemizi istiyor ve aksi takdirde siteyi kullanıma açmıyor. Bu sayfayı sakın kapatmayın. Daha sonra Bu klasörü silmek için bir ftp programına ihtiyacınız var. Bedava olan FileZilla'yı aşağıdan indirebilirsiniz.
buradan

FileZilla'da gerekli kayıt işlemlerini yaptıktan sonra ( Ftp adresiniz: ftp://kullanızıadınız.110mb.com Kullanıcı adınız ve Parolanız) ftp adresine bağlanın buradan Installation klasörünü silin ve daha sonra açık vaziyette bulundurduğunuz Joomla kurulum sayfasına tekrar dönün ve ADministration bölümüne girin. Siteniz hazır vaziyette .Sizteniz üzerinde değişiklik yapmak için site kullanıcı adınızı ve parolanızı unutmayın.

0 Yorum var:

Yorum Gönder