Pazartesi, Haziran 18

Arama Motorları ve Wordpress Yazı Başlıkları

Bir blog yazarının elbette okunmaya ihtiyacı vardır. İçeriğinize ihtiyaç duyan bir okuyucu eğer sitenizi bilmiyorsa en kolay yol olarak arama motorlarına başvuracak ve araştırmasını yapacaktır.
Arama motorları kriter olarak yazılarınızın başlıklarını ele alır. Elbette yazınızın içeriği önemlidir fakat birincil hedef noktası başlıklardır. Arama sözcükleriyle, başlıkların örtüşmesi durumunda siteniz ilgili konularda, arama motorlarında üst sırada yer alacaktır.
Wordpress’in genel başlangıç ayarı olarak yazılarınıza arama motorları için bir anlam ifade etmeyen “…/?p=123…” şeklinde numaralar verilir ve yazılarınız bu numaralar ile tanımlanır. Ancak dediğim gibi bu durum, sitenizin arama motorlarından erişilebilirliğini kısıtlayacaktır. Bu sorunu halletmek için birkaç yol izleyeceğiz;
Öncelikle Wordpress admin menüsünden “Tercihler” bölümüne giriyoruz ve hemen alt menüden “Kalıcı Bağlantılar” sekmesini tıklıyoruz.
“Varsayılan” olarak ayarlanmış bölümü “Özel, aşağıda belirleyin” ile değiştiryoruz.
Bu noktada birkaç tercih yapma hakkınız var. İsterseniz yalnızca yazınızın başlığının görünmesini, yazının bulunduğu kategorinizin görünmesini veya bunlara ek olarak yazı tarihlerini ve etiketlerinin görünmesini sağlayabilirsiniz. Örnek olarak yazı için /%postname%/; kategori için /%category%/; çeşitli zamanlar için /%year%/, /%day%/, /%hour%/ komutlarını kullanabilirsiniz. Ancak bu zaman kodları pek bir getiri sağlamayacaktır.
Seçtiğiniz bir komutu “Özel Yapı” bölümüne /%komut%/ şeklinde yazıyorsunuz ve “Kalıcı Bağlantı Yapısını Güncelle” düğmesinden kayıt ediyorsunuz.
Bu noktada birkaç işlem daha yapmamız gerekiyor. .htaccess dosyasında düzenleme yapacağız. “Kalıcı Bağlantı Yapısını Güncelle” işleminden sonra sayfanın hemen alt bölümünde aşağıdaki gibi kodlar göreceksiniz.
RewriteEngine On
RewriteBase /
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]
Bu kodları Wordpress klasörü içindeki .htaccess dosyası içine (açmak için notepad gibi herhangi bir metin görüntüleme programı kullanabilirsiniz), ilgili aralığa yapıştırıyoruz. Neticede buna benzer bir kod elde etmeniz gerekiyor.
# BEGIN WordPress
RewriteEngine OnRewriteBase /
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f
RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d
RewriteRule . /index.php [L]#
END WordPress
Son olarak yeni .htaccess dosyasını sunucumuza yeniden yüklüyoruz ve yazılarımızın yeni adresleri hazır.
Yazı adreslerinizde yazılarınızın isimlerini ve ek olarak kategorilerinizi kullanmanızı tavsiye ederim.

0 Yorum var:

Yorum Gönder